husmedhistoria.se

Lokala byggnadstraditioner

Är du ansvarig över en gammal byggnad behöver du ta hand om den på bästa sätt för att den ska hålla i många år till. När det kommer till att ta hand om gamla byggnader skiljer det sig en del jämfört med att ta hand om moderna byggnader. Det allra viktigaste är att bevara husets känsla och det som är karaktäristiskt för just den tid din byggnad är uppförd.

Det är smart att läsa på om vilka byggnadstekniker man använde under den eran din byggnad är ifrån. Dels för att du inte ska få några otrevliga överraskningar som du inte riktigt vet hur du ska hantera, men också för att bäst kunna behålla karaktären i huset. Du vill inte renovera eller underhålla din gamla byggnad men en modern stil, även om moderna lösningar kan användas med lite eftertänksamhet.

Viktiga saker att tänka på när det gäller gamla hus

Tips på hur du tar hand om en gammal byggnad

Självklart beror det på hur gammal din byggnad är och under vilken tidsepok den är byggd, men det finns en del saker som du generellt kan tänka på. En viktig sak att tänka på för att ta hand om byggnaden på bästa sätt är att regelbundet syna och undersöka den. På så vis kan du upptäcka fel och skavanker som behöver underhållas i tid. En del problem kan bli svåra att reparera om du väntar för länge.

Är byggnaden du vill ta hand om exempelvis en gammal stuga eller en lada med fasad i träpanel är det viktigt att du målar fasaden regelbundet. Använd färg som passar bra till den känslan ditt gamla hus förmedlar, exempelvis falu rödfärg om det är en stuga på landet. Genom att måla om huset regelbundet kommer du skydda fasaden på ett bra sätt, så målarfärgen skyddar träpanelen från fukt och vind.

Ett annat bra, och kanske det viktigaste tipset, är att inte ta dig vatten över huvudet. Att ta hand om gamla byggnader är inte alls samma sak som att ta hand om moderna byggnader och det krävs god expertis för en del saker. Försöker du dig på att göra allt för stora renoveringar på egen hand, utan god kunskap, finns det stor risk att du gör stora skador på din byggnad som blir svåra att reparera.

Related Posts