husmedhistoria.se

Lokala byggnadstraditioner

Sverige har gott om historiska hus. Det som är fint är att inte alla av dem ligger i storstäderna utan du som är mer sugen på att ta dig ut på landet har gott om möjligheter till intressant arkitekturturism med ett historiskt perspektiv. Anledningen till att det är så är att vi har varit förskonade från krig och har starka lagar som reglerar hur kulturminnen ska skyddas och bevaras.

De bästa historiska husen i Sverige

Sen är det klart att framförallt Stockholm har flertalet av de historiska sevärdheterna. Kungliga slottet ligger här som är värt ett besök. Du har Strandvägen som är en bra promenad kantad av äldre bebyggelse. Gå förbi Operan, Nationalmuseum och Nordiska muséet ut på Djurgården, där du hittar ännu mer gammal bevarad bebyggelse som fortfarande bebos. Här hittar du också Skansen som kanske mest är känt som djurpark, men är egentligen ett friluftsmuseum med flera äldre hus.

Mindre orter med levande historisk bebyggelse

En stad som måste nämnas i det här sammanhanget är Visby. Innanför ringmuren, ett geografiskt väldigt begränsat område, hittar du massor att se. Här finns välbevarade medeltida kyrkor och kyrkoruiner. Du hittar hamnmagasin och handelshus som byggdes av Hansan för att styra handeln på Östersjön på 1500-talet. Ringmuren i sig är en fascinerande byggnad. Ursprungligen uppförd för att skydda staden mot dansk plundring och erövring är den idag en av våra största kulturskatter.

De bästa historiska husen i Sverige

En annan väldigt fascinerande stad att besöka är Sigtuna. Här lever arvet från förvikingatiden vidare genom ortens huvudgata ”Stora Gatan” som har haft samma vindlande sträckning i tusen års tid. Här finns gott om äldre bebyggelse bevarad, nu ofta med ett trevligt fik eller krog inhyst i sig. Det finns också två berömda kyrkoruiner, samt Europas minsta rådhus som är byggt 1744. Missa inte att besöka det lilla men informativa stadshistoriska muséet.

Örebro är för många kanske mest förknippat med industri och miljonprogram. Men faktum är att här finns gott om kulturhistoriska byggnader. Slottet får inte missas, det ligger fantastiskt beläget till mitt i stan och tar emot besökare året om. I Örebro hittas även Wadköping som är ett friluftsområde dit man successivt flyttat flertalet äldre hus (1500-talet och framåt). Här hittar du bland annat kokbokförfatterskan Cajsa Wargs hus, samt flera restauranger och caféer i de gamla byggnaderna.

Related Posts