husmedhistoria.se https://www.husmedhistoria.se Lokala byggnadstraditioner Wed, 10 May 2023 10:35:39 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.9.1 https://www.husmedhistoria.se/wp-content/uploads/sites/118/2020/02/cropped-building-32x32.png husmedhistoria.se https://www.husmedhistoria.se 32 32 Vad är en hälsosam byggnad? https://www.husmedhistoria.se/2020/02/14/vad-ar-en-halsosam-byggnad/ Fri, 14 Feb 2020 07:08:33 +0000 https://www.husmedhistoria.se/?p=37 Vår hälsa påverkas av en rad olika faktorer, så som hur bra luftkvaliteten är i en byggnad. Vi tillbringar enligt Europakommissionen runt 90 procent av vår tid inomhus, vilket innebär att miljön där har en stor påverkan på vårt välbefinnande. En byggnad ska designas så att luften och ventilationen blir optimal. Ett hälsosamt hus ska hålla behaglig temperatur även vid en värmebölja. Fukt är dåligt och det är viktigt att inte fuktskador på byggnaden uppstår.

Lukt eller mikrobiell tillväxt måste åtgärdas snabbt, så att vår hälsa inte påverkas negativt. Byggmaterialet som användas ska vara fritt från farliga kemikalier, exempelvis kan mattor gjorda av PVC-plast innehålla allergiframkallande ämnen. Det är vanligt att fokus är på att se till att en byggnad är fri från mögel, asbest och radon. Men även aspekter som påverkar vår psykiska hälsa är viktiga för vårt välbefinnande. Byggnader bör exempelvis planeras och designas med fokus på dagsljus.

Vad är en hälsosam byggnad?

Planering av hälsosamma byggnader

Byggnaden ska planeras så att ett trivsamt och samtidigt säkert inomhusklimat skapas. Det är viktigt att låta planeringen kretsa kring och utgå från hur byggnaden ska användas. Idag används ofta automatiserad övervakning och kontrollsystem för att se till att ventilation, säkerhetssystem och även belysning i en byggnad fungerar optimalt. Våra byggnader blir smartare. En hälsosam byggnad ska även vara tillgänglig och anpassad för personer med begränsad rörelseförmåga. Designen ska ta hänsyn till skillnader i funktionskapacitet.

Ljuset i en byggnad spelar stor roll, speciellt i vårt eget avlånga land där det är mörkt ute en stor del av året. Att kombinera designer som maximerar dagsljus med byggmaterial som bidrar till vårt välbefinnande är dock en relativt ny tanke. Trä är ett byggnadsmaterial som har använts i Sverige under lång tid. Synligt trä bidrar faktiskt till att vi mår allmänt bättre, dessutom är det flimmerfritt vilket gör oss piggare.

I forskningsprojektet Wood2New drar forskarna slutsatsen att trä i såväl byggnader och väggar som i möbler är bra för vårt välbefinnande, och materialet värderas även högt när det gäller energisnålhet och krav på hållbarhet. Genom att välja byggnadsmaterial med stor omsorg skapas inte enbart en hälsovänlig inomhusmiljö, utan risken för eventuella saneringskostnader avseende farliga material minskar. Bra material kan även återanvändas och återvinnas, något som minskar den negativa påverkan på vår miljö.

]]>
Få bästa kvaliteten på inomhusklimatet https://www.husmedhistoria.se/2020/02/14/fa-basta-kvaliteten-pa-inomhusklimatet/ Fri, 14 Feb 2020 07:02:30 +0000 https://www.husmedhistoria.se/?p=34 Har du ett bra inomhusklimat som har den bästa kvaliteten, slipper du problem med både fukt och mögel i fastigheten. Vilket många fastighetsägare oroar sig för. Får du den rätta vägledningen kan du fixa till att ditt klimat inomhus kan bli det bästa. Det gör att du inte behöver vara orolig för att dina nära och kära ska bli sjuka, utan att de kan vistas i en sund och hälsosam miljö inomhus.

Det är inte bara fukt i källaren du behöver vara orolig för, även människor utsöndrar fukt. När du svettas, när du tar långa duschar eller om du hänger tvätt inomhus. Har du inte ordentlig ventilation kan fukten leda till att du får mögel som i sin tur är skadlig. I många moderna hus finns det risken att de är för täta, precis som en platspåse, men det går att göra något åt saken.

Tips för att förbättra inomhusklimatet

Få bästa kvaliteten på inomhusklimatetFukt är alltså en stor bov i fastigheter. Fukten kan komma både från marken eller från yttre påverkan via nederbörd. Därför bör du alltid se till att fastigheten har en bra dränering och grunden är skyddad mot fukt så mycket det går. Taket behöver vara tätt och beroende på vilken typ av takbeläggning krävs det olika förebyggande åtgärder som kan behövas göras. Är du osäker på hur du ska göra kan du kontakta fackmän.

Något som också är betydelsefullt för en bostad, är att det finns frisk luft inomhus. Detta utan att behöva öppna fönster. Har du ett fullgott ventilationssystem kommer du må bättre, spara pengar och förlänga fastighetens livslängd, men framför allt så minskas risken för att du och andra familjemedlemmar får allergier. Detta eftersom fukten försvinner och inomhusluften blir torrare. Dessutom tas värmen från luften tillvara som används till att värma bostaden.

Att sätta markiser ovanför fönster, är ett smart sätt att få bättre inomhusklimat. Markiser ser till att du slipper att få det stekhett inomhus vid direkt solljus. Det är enkelt att montera själv och samtidigt skyddar du inte enbart fönsterna, utan också mattor, möbler och annat som annars blir solblekt och gör att du inte behöver köpa nytt. Något som enkelt och smidigt, är att skaffa och ha många gröna växter, eftersom växterna förbättrar kvaliteten på inomhusluften.

]]>
Att ta hand om en byggnad https://www.husmedhistoria.se/2020/02/11/att-ta-hand-om-en-byggnad/ Tue, 11 Feb 2020 10:23:04 +0000 https://www.husmedhistoria.se/?p=16 Att ta hand om en byggnad kräver underhåll, arbete och kärlek. Här kan du läsa mer om byggnader och underhåll. Byggnader har olika ändamål och kräver därför olika skötsel. Det kan bland annat handla om hem, butiker eller kontor. Samtliga kräver ett regelbundet underhåll såväl som stora och små renoveringar. På denna sida hittar du all information du behöver om detta intressanta ämne.

Att ta hand om en byggnadDen som äger en byggnad har ett ansvar för att den ska fungera som den ska. Beroende på omfattningen av problemet kan det ibland behövas hantverkare för att åtgärda problem. Detta gäller framför allt hus med en längre historia. Desto äldre byggnaden är, desto mer kan behövas ses efter och förnyas. Den som sköter om byggnaden ofta kan förvänta sig reparationer genom åren.

Tips för att ta hand om en byggnad

Alla byggnader har viktiga detaljer som är nödvändiga för att allt ska fungera som det ska. Det kan handla om isolering, tak, el, avlopp och mycket mer. Dessa måste fungera som det ska för att det ska vara möjligt att vistas i byggnaden. På denna sida kan du läsa allt om underhåll och grundläggande funktionalitet i byggnader samt ditt ansvar som ägare.

En av de viktigaste sakerna när det kommer till att ta hand om byggnader är den regelbundna underhållningen och skötseln. Genom att ständigt se efter små saker minskar risken för större och dyra renoveringar. Därför är det mycket viktigt att vara noga med att se efter fasad, tak och liknande. På denna sida kan du läsa mer utförligt om hur du regelbundet underhåller en byggnad.

Om du är osäker på byggnadens skick kan du ta kontakt med en besiktningsman. Det är dem som kommer att se över byggnaden grundligt och ge det en bedömning på om allt fungerar som det ska. Vid enstaka problem kan du kontakta en hantverkare. Här kan du läsa mer om de bästa tipsen för vid kontakt med besiktningsmän och hantverkare.

]]>
Att äga en historisk byggnad https://www.husmedhistoria.se/2020/02/11/att-aga-en-historisk-byggnad/ Tue, 11 Feb 2020 08:21:41 +0000 https://www.husmedhistoria.se/?p=13 Det är vanligt att människor som bor i kulturmärkta hus är väldigt ängsliga. Man tror lätt att man inte får ändra på någonting alls. Det stämmer inte. Visst måste man vara försiktig så att man inte förändrar husets historiska värde men vissa förändringar är tillåtna. Vad man får göra beror helt på vilken klassificering huset har. Det finns ett system där en byggnad kan benämnas som gul, grön eller blå. Ett grönklassificerat hus är det allra mest betydelsefulla. Då är det väldigt svårt att få förändra någonting.

Varför får man inte göra som man vill med sitt eget hus? Det beror bland annat på stadsplaneringen. Huset har kulturhistoriskt värde och många villaägare uppfattar det som restriktioner. Det händer att folk blir arga, men syftet är inte att säga vad man får eller inte får göra. Istället är det menat att hjälpa ägaren till att bättre tänka igenom sina ändringar. Finns det inga andra sätt att genomföra de olika planerade förbättringarna? Då är chanserna större att alla blir nöjda och att husets historiska värde är kvar.

Att äga en historisk byggnad

Faror och fördelar

Ett unikt och välbevarat hus kan vara en upplevelse att bo i. Men det har också sina risker. Att ändra på farliga saker, till exempel en brant trappa eller ett murket golv kan ta lång tid och under väntetiden kan det hända mycket. Även temperaturen kan bli ett problem. Om husets ägare behöver förändra temperaturen inomhus för till exempel sitt arbetes skull är det inte säkert att det är tillåtet. Att av samma skäl förändra ljuset kan också vara emot reglerna. Sådant här kan lätt leda till problem.

Vintertid

Under den kalla årstiden vill många villaägare isolera sina hus för att hålla värmen. Här gäller det att tänka efter. Att isolera från utsidan brukar inte vara tillåtet eftersom det ändrar husets form och utseende. Kanske är det bättre att isolera inifrån? Som boende i ett kulturmärkt hus måste man alltid tänka efter före, annars blir det stora problem. Att uppmanas genomföra ändringar i efterhand kan bli både dyrt, tidskrävande och besvärligt. Att sådant kan uppstå är en av de största riskerna med att bo mitt i den svenska historien.

]]>
De dyraste historiska byggnaderna https://www.husmedhistoria.se/2020/02/11/de-dyraste-historiska-byggnaderna/ Tue, 11 Feb 2020 07:05:25 +0000 https://www.husmedhistoria.se/?p=10 Det är alltid vanskligt att jämföra kostnader från då och nu. Idag finansieras ett nytt bygge med reda pengar, och det uppförs under en begränsad tidsperiod. Så har dock inte alltid varit fallet utan i äldre tider har byggnader uppförts med hjälp av antingen frivilligt arbete eller påtvingat arbete. Många kyrkor och katedraler har varit ett kollektivt åtagande från en bygd, och kan ha tagit hundratals år att få klart.

På samma sätt är många slott och liknande konstruktioner antingen uppförda av slavar, av livegna bönder eller av de som tvingats göra dagsverken åt en furste. Så det är svårt att hitta en helt entydig och jämförande definition för hur man ska prissätta en äldre byggnad. Men vi ska ändå göra ett försök och här lista några av de enorma byggnadsverk som kostat mest genom historien, även om en sådan lista aldrig blir heltäckande.

Tre exempel på dyra historiska byggnader

De dyraste historiska byggnaderna

Taj Mahal är ett av världens nya underverk, slutfört 1638. Det är ett mogulmausoleum i marmor och guld som är en av Indiens främsta turistdestinationer. Ursprungligen byggt som en kärleksgåva till minne av Shah Jahans andra hustru som dog i barnsäng kostade det då cirka 32 miljoner rupier. Omräknat till dagens penningvärde motsvarar det ungefär sju miljarder kronor, men då får man betänka den mängd gratis arbetskraft som inte räknats in i totalkostnaden.

Pyramiderna i Giza är ett av de mest imponerande byggnadsverk som någonsin uppfördes. Man har tidigare trott att de framförallt uppfördes med hjälp av slavarbetskraft. Men idag har man kunnat visa att så inte var fallet utan att det var avlönade arbetare som gjorde det mesta. En försiktig beräkning säger att den största pyramiden skulle kosta ungefär 50 miljarder kronor att bygga idag, och det finns totalt nio pyramider i Giza.

De dyraste historiska byggnaderna

Stora Moskén i Mecca, al-Masjid al-Ḥarām, är världens största moské uppförd för att härbärgera de som gör pilgrimsfärden till Mohammeds födelsestad. Här inne ryms hela 4 miljoner människor och den saudiska regimen har inte snålat in på något. Byggnade har renoverats och tillbyggnader har tillkommit sedan 1955, och den totala summa som man räknar med har lagts på dessa strukturer uppgår till hissnande nästan tusen miljarder kronor, en saftig kostnad alltså.

]]>
De bästa historiska husen i Sverige https://www.husmedhistoria.se/2020/02/11/de-basta-historiska-husen-i-sverige/ Tue, 11 Feb 2020 06:57:00 +0000 https://www.husmedhistoria.se/?p=7 Sverige har gott om historiska hus. Det som är fint är att inte alla av dem ligger i storstäderna utan du som är mer sugen på att ta dig ut på landet har gott om möjligheter till intressant arkitekturturism med ett historiskt perspektiv. Anledningen till att det är så är att vi har varit förskonade från krig och har starka lagar som reglerar hur kulturminnen ska skyddas och bevaras.

De bästa historiska husen i Sverige

Sen är det klart att framförallt Stockholm har flertalet av de historiska sevärdheterna. Kungliga slottet ligger här som är värt ett besök. Du har Strandvägen som är en bra promenad kantad av äldre bebyggelse. Gå förbi Operan, Nationalmuseum och Nordiska muséet ut på Djurgården, där du hittar ännu mer gammal bevarad bebyggelse som fortfarande bebos. Här hittar du också Skansen som kanske mest är känt som djurpark, men är egentligen ett friluftsmuseum med flera äldre hus.

Mindre orter med levande historisk bebyggelse

En stad som måste nämnas i det här sammanhanget är Visby. Innanför ringmuren, ett geografiskt väldigt begränsat område, hittar du massor att se. Här finns välbevarade medeltida kyrkor och kyrkoruiner. Du hittar hamnmagasin och handelshus som byggdes av Hansan för att styra handeln på Östersjön på 1500-talet. Ringmuren i sig är en fascinerande byggnad. Ursprungligen uppförd för att skydda staden mot dansk plundring och erövring är den idag en av våra största kulturskatter.

De bästa historiska husen i Sverige

En annan väldigt fascinerande stad att besöka är Sigtuna. Här lever arvet från förvikingatiden vidare genom ortens huvudgata ”Stora Gatan” som har haft samma vindlande sträckning i tusen års tid. Här finns gott om äldre bebyggelse bevarad, nu ofta med ett trevligt fik eller krog inhyst i sig. Det finns också två berömda kyrkoruiner, samt Europas minsta rådhus som är byggt 1744. Missa inte att besöka det lilla men informativa stadshistoriska muséet.

Örebro är för många kanske mest förknippat med industri och miljonprogram. Men faktum är att här finns gott om kulturhistoriska byggnader. Slottet får inte missas, det ligger fantastiskt beläget till mitt i stan och tar emot besökare året om. I Örebro hittas även Wadköping som är ett friluftsområde dit man successivt flyttat flertalet äldre hus (1500-talet och framåt). Här hittar du bland annat kokbokförfatterskan Cajsa Wargs hus, samt flera restauranger och caféer i de gamla byggnaderna.

]]>
Tips på hur du tar hand om en gammal byggnad https://www.husmedhistoria.se/2020/02/11/tips-pa-hur-du-tar-hand-om-en-gammal-byggnad/ Tue, 11 Feb 2020 06:50:14 +0000 https://www.husmedhistoria.se/?p=4 Är du ansvarig över en gammal byggnad behöver du ta hand om den på bästa sätt för att den ska hålla i många år till. När det kommer till att ta hand om gamla byggnader skiljer det sig en del jämfört med att ta hand om moderna byggnader. Det allra viktigaste är att bevara husets känsla och det som är karaktäristiskt för just den tid din byggnad är uppförd.

Det är smart att läsa på om vilka byggnadstekniker man använde under den eran din byggnad är ifrån. Dels för att du inte ska få några otrevliga överraskningar som du inte riktigt vet hur du ska hantera, men också för att bäst kunna behålla karaktären i huset. Du vill inte renovera eller underhålla din gamla byggnad men en modern stil, även om moderna lösningar kan användas med lite eftertänksamhet.

Viktiga saker att tänka på när det gäller gamla hus

Tips på hur du tar hand om en gammal byggnad

Självklart beror det på hur gammal din byggnad är och under vilken tidsepok den är byggd, men det finns en del saker som du generellt kan tänka på. En viktig sak att tänka på för att ta hand om byggnaden på bästa sätt är att regelbundet syna och undersöka den. På så vis kan du upptäcka fel och skavanker som behöver underhållas i tid. En del problem kan bli svåra att reparera om du väntar för länge.

Är byggnaden du vill ta hand om exempelvis en gammal stuga eller en lada med fasad i träpanel är det viktigt att du målar fasaden regelbundet. Använd färg som passar bra till den känslan ditt gamla hus förmedlar, exempelvis falu rödfärg om det är en stuga på landet. Genom att måla om huset regelbundet kommer du skydda fasaden på ett bra sätt, så målarfärgen skyddar träpanelen från fukt och vind.

Ett annat bra, och kanske det viktigaste tipset, är att inte ta dig vatten över huvudet. Att ta hand om gamla byggnader är inte alls samma sak som att ta hand om moderna byggnader och det krävs god expertis för en del saker. Försöker du dig på att göra allt för stora renoveringar på egen hand, utan god kunskap, finns det stor risk att du gör stora skador på din byggnad som blir svåra att reparera.

]]>